Manychat

Na tvorbu automatizací nemusíte být hned programátorem

Co byste měli umět, když si chcete sami automatizovat nějaký firemní proces? Stačí na to běžný fištrón, nebo je naopak potřeba mít hluboké programátorské znalosti?
Co byste měli umět, když si chcete sami automatizovat nějaký firemní proces? Stačí na to běžný fištrón, nebo je naopak potřeba mít hluboké programátorské znalosti?

Bývaly doby, kdy jednoznačně platilo, že propojit dva systémy a přenášet mezi nimi data, bývaly výsostné vody programátorské. Pro určité oblasti automatizace procesů už toto dnes neplatí.

Dnes jsme totiž už trochu někde jinde. Sice jen fištrón taky nestačí, avšak existuje určitá oblast v procesech firmy, kde na automatizaci nepotřebujete programátora. Můžete si automatizovat i sami.

Jaké oblasti jsou vhodné pro samo-automatizaci?

Jakékoliv, na které si troufnete. Asi se nebudete pouštět do automatizace výrobní linky, která lisuje a svařuje plechy. Ale automatizace procesu příjmu nových objednávek a jejich zadávání do výroby, nebo automatizované vytváření timesheetů už představitelné je.

Zdroj: Patmat.cz

Co potřebuje mít člověk – automatizátor?

Co k tomu potřebujete, aby to nedopadlo jako u Pata & Mata, když dělali automat na pomerančovou šťávu?

Musíte:

  • mít základy fungování platformy, kterou chcete použít (Zapier, Integromat apod.)
  • chápat fungování procesů
  • mít analytické myšlení, resp. umět vymyslet algoritmus
  • umět trochu předvídat
  • být schopni vnímat detail

Jako bonus, pro fajnšmekry, doporučuji mít základní znalosti o tom co je a jak funguje API, co je to JSON a znát způsoby, jak se na API připojit.

Zapomněl jsem na něco? Napište do komentářů.